Aphidinea

Insekter som skadar afrikansk violett: Löss av små växter (Aphidinea)

AphidineaSubordinul Afidelor este fara doar si poate cea mai mare grupa de insecte. Dupa o estimare modesta, aceasta ar cuprinde in jur de 3000 de specii din intrega lume. Calculul nu se opreste insa la acest numar, in fiecare an apar noi si noi specii.

Este practic imposibil sa gasesti o planta care sa nu fi fost macar o data atacata de afide.
Afidele sunt niste insecte homoptere, cu o lungime de 0.2 – 5 mm. Se misca incet pe suprafata plantei, au un corp moale la atingere si piciore destul de subtiri si fragile.
Aparatul bucal al acestora este de tip intepat- supt. Afidele se hranesc exclusiv cu sucul celular al plantelor.

Coloritul acestora e variat: grön, brun, rosu, galbui, gri, albicios. Unele specii a un punct negru pe abdomen, care imita o deschizatura ramasa dupa iesirea din abdomen a unei insecte parazit.
Multe specii isi pot schimba culoarea in functie de planta gazda, temperatura, anotimp.
Saintpaulia este atacata doar de cateva specii de afide, tipice serelor.
Aceasta insecta de cele mai multe ori o intalnim pe violetele africane crescute in sera si scoase la vanzare in magazinele de specialitate.

Marimea afidei, care dauneaza violetei africane, nu este mai mare de 2 mm. Sunt niste insecte fragile, de culoare verde sau neagra. Au forma corpului rotunda. Mustatile si picioarele sunt subtiri si lungi.
Larvele, la exterior, cu exceptia marimii, nu se deosebesc cu nimic de afida adult. Femelele pot avea aripi, dar de cele mai multe ori acestea lipsesc. Intr-o colonie de afide, masculii pot sa lipseasca.
Femelele pot depune oua, dar de cele mai multe ori acestea nasc pui, fapt ce permite o inmultire rapida a acestei insecte. In aceste conditii afida poate in cateva saptamani sa blocheze punctul de crestere si de inflorire al plantei.

Pe planta atacata, indeosebi pe partea inferioara a frunzelor, pedunculi si flori, inafara de aceste mici insecte se pot gasi carapace albicioase, ramase dupa naparlirea larvelor, o substanta lipicioasa secretata de acestea si uneori furnici.
Afida strapunge suprafetele moi ale plantei si suge seva. In locul intepaturii, tesuturile plantei se deformeaza, dupa care mor. Florile de pe pedunculii atacati nu se dezvolta si se ofilisesc fara a se mai deschide. Insasi penduculul se ofileste si moare. Afidele sug de pe suprafata plantei o cantitate mult mai mare de suc celular decat necesarul zilnic.

Excesul de apa si a hidratilor de carbon este eliminat din organismul afidelor sub forma de secretii zaharoase, o substanta lipicioasa numita in popor “ roua mierii”. Aceasta substanta acopera in totalitate suprafata plantei, ingreunand respiratia plantei si creand un mediu propice dezvoltarii ciupercilor saprofite si a altor virusi.
Ciupercile saprofite, de exemplu, pot acoperi frunza cu o ‘pelicula’ care scade intensitatea fotosintezei, slabind si mai mult planta atacata.

In apartamente si serele mici combaterea afidelor nu este deloc complicata. Afida se combate usor si calitativ cu urmatoarele insecticide sistemice: Mospilan, Actara, Dantop, Confidor Energy, Decis, Sinoratox, Carbetox, Diazol, Fastac etc.

Este recomandata folosirea alternativa a acestor insecticide, deoarece afidele capata rezistenta la substantele chimice. Planta se va stropi si uda cu insecticidele in cauza o data la 6-7 zile, respectand intocmai dozajul de pe ambalaj. Daca dupa tratamentul chimic apar din nou afide, planta se va trata cu un alt insecticid.
Efectul insecticidelor utilizate depinde si de temperatura din încăpere.