trialeurodes vaporariorum

Insekter som skadar afrikansk violett: Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

trialeurodes vaporariorumMusculitele albe (Aleyrodidae) sunt niste insecte polifitofage de dimensini mici, dimensiunile acestora nu depasesc 3 mm. In natura exista cel putin 200 de specii care isi au habitatul preponderent in zonele tropicale si subtropicale. In zona temperata, speciile de musculite albe de sera sunt relativ putine (sub 10 grade Celsius aceasta nu se mai reproduce).
Chiar si atat de putine, o data ce au ajuns in sere sau spatii inchise acestea devin daunatori de temut pentru plantele decorative si culturile legumicole.

Reprezentantii speciei Trialeurodes vaporariorum, importati probabil din Brazilia, ataca si Violeta Africana.
Ca si in cazul afidelor, violetele africane atacate de musculita alba de sera le veti gasi mai degraba in sere si magazinele de specialitate, decat in colectiile particulare.

Musculita alba de sera adult are doua perechi de aripi acoperite cu o secretie alba de consistenta ceroasa. Aripile sunt indoite sub forma de “acoperis de casa”, prima pereche de aripi acoperind in totalitate cea de a doua pereche. Femela depune oua in grupuri, fixandu-le pe partea inferioara a frunzei si tulpinile subtiri ale frunzei. Dupa 10-14 zile, la o temperatura constanta de 20-23 grade Celsius, din oua ies larvele, care o perioada se misca pe suprafata plantei in cautarea unui loc mai bun pentru a se hrani. Gasindu-l acestea se lipesc strans de frunza si incep sa se hraneasca cu suc celular. Timp de 10 zile, larvele se acopera cu o secretie ceroasa si de 3 ori naparlesc. Dupa a treia naparlire, larvele inceteaza sa se mai hraneasca si din acest moment incepe perioada de hibernare. Pielea larvelor se intareste si se transforma intr-o “pupa falsa”. In stadiul de pupariu insecta traieste 12 zile. Tratarea chimica a plantei cu insecticide sistemice in aceasta perioada nu isi are efectul scontat asupra larvelor din pupa, fapt ce complica lupta cu aceasta insecta si sunt necesare mai multe tratari chimice ale plantei la intervale regulate.

Musculita de sera adult, ca si larvele acestora, se hranesc cu suc celular. Frunzele atacate se pateaza si cad, planta isi pierde din decorativitate, se ofileste si inceteaza sa mai creasca. Plantele se imbolnavesc de boli fungice si bacteriene, favorizate de dejectiile musculitei, care contin glucide.. Musculita alba de sera este in acelas timp si un purtator de infectii virale ale plantelor.

Musculita alba de sera este fotosensibila si reactioneaza la stimuli precum lungimea de unda a luminii. Este atrasa in special de culorile galben si portocaliu. Se pot combate, ce-i drept, intr-un numar mai mic si doar insectele adult, daca in incaperile cu plantele afectate se vor atarna de pod capcane colorate din hartie lipicioasa.
Planta atacata se mai poate stropi cu o solutie de sapun de potasiu (3%) si spirt (3%), infuzie de vetricea (Tanacetum vulgare) si bentonita (3% ), extract de urzici (1 kg de urzici se lasa la macerat 12 zile in 10 l de apa).

In combaterea musculitei albe de sera, insecticidele sistemice ca Actara, Mospilan, Confidor, Decis, Lider 70WG, Talstar 10EC isi fac efectul daca planta se trateaza de mai multe ori cu unul din acestea la intervale de 7-10 zile.
Insecticidele ca Fitoverm, Actofit, Acarin in combinatie cu unul din insecticidele de mai sus sporesc efectul acestora in combaterea acestei insecte.
[FLV:http:youtube.com/watch?v=V3q2PEB9MAI 560 349]

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. behövliga fält är markerade *