Nematode vegetale contaminato

Vermi che danneggiano la violetta africana: Nematodi

nematodaNematoda – cel mai de groaza dusman pentru plantele decorative, anche per le Viole di Parma.
Nematodele sunt niste viermii cilindrici nesegmentati, tranlucizi care cuprind cel mai mare ‚regat’ din regnul animal. Lungimea acestora e de 1 mm. Se disting doua grupe mari de nematode: cele care isi au habitatul in mediul inconjurator si nematodele parazitare.

Nematodele din mediul inconjurator populeaza panzele freatice si solul. Sunt niste fiinte microscopice.
Desi sunt minuscule, acestea se gasesc in sol cu sutele de mii. La 1 kg de sol sau namol de pe fundul unui rau, populatia nematodelor e de ordinul sutelor de mii.
In fiecare substrat de sol, practic in fiecare ghiveci, se intalnesc nemtode. Multe specii de nematode care populeaza solul sunt absolut inofensive pentru plantele decorative.

In schimb nematodele parazitare si-au ales locul de trai in interiorul animalelor si al plantelor de pe intreg mapamondul. O varietate de specii pot parazita si pe Gesneriaceae (pe radacini, tulpini, frunze).
Majoritatea nematodelor au trei stadii de viata: ou, larva si adult. Ultimele doua stadii sunt cele mai daunatoare pentru plante. Nematodele ce paraziteaza plantele sunt agenti patogeni cu structuri specializate care le permit sa rupa peretele celular al plantei si sa extraga continutul celulei.

Nematodele de radacini au doar doua generatii pe an. Populeaza substraturile de sol si ajung in ghivecele noastre cu acesta. Dsitruge planta lent si sigur.
De la aparitia primelor semne de contaminare pana la moartea plantei pot trece cativa ani buni.
Speciile de sera – nematoda sudica, nematoda arahidelor si cea javaneza pot avea pana la 13 genratii pe an. Incepand cu cea de a doua sau a treia generatie de dupa contaminarea radacinilor plantei, nematodele de radacina isi pot stabili locul de trai definitiv pe planta contaminata pe durata ciclului de viata a acesteia. Iar pe suculente si Gesneriaceae larvele nematodelor se vor misca liber de la radacini pana la coroana plantei.

Semnele principale de contaminare a violetelor africane cu nematode:

Radacinile: Sistemul radicular al plantei este slab dezvoltat,nematoda planta contaminata iar tepii de pe radacina lipsesc cu desavarsire. Radacinile sunt ingrosate, de culoare maronie si au crapaturi fine distribuite longitudinal pe toata suprafata.
Suprafetele ingrosate de pe radacina plantei sunt apoase si destul de fragile atunci cand sunt atinse.

Tulpina: Pentru puii violetelor africane atacati de nematode e caractirestic faptul ca tulpina acestora se ingroasa si devine un burete plin cu apa. De la tulpina pleaca radacini fragile si ingrosate. Tulpina de cele mai multe ori este acoperita de crapaturi usor de observat.
Pentru plantele mature, trunchiul plantei creste haotic, apar multi puiuti la baza frunzelor. Planta isi pierde din decorativitate, frunzele cresc in sus. Planta infloreste foarte rar si fara ‚tragere de inima’.

Frunzele: Devin mai pufoase decat cele ale plantelor sanatoase. Frunzele sunt anemice, isi pierd din dimensiuni, devin apoase iar petiolii frunzelor sunt destul de fragili.
In cazul in care planta contaminata ramane fara radacini, frunzele cele mai apropiate de sol isi pierd din turgescenta chiar daca sunt udate corect si cu regularitate.
Infestarea plantei dureaza luni, iar semnele de contaminare a plantei cu nematode sunt observate prea tarziu, cand intreaga colectie e contaminata.

Un diagnostic exact se poate obtine doar in cazul unei cercetari microscopice a plantei contaminate.
Se vor preleva bucati din radacinile si tulpina plantei, care se vor pozitiona pe o lamela de sticla intr-o picatura de apa. Se va apasa usor pe bucatile prelevate cu un obiect mai putin contondent in asa fel incat tesuturile plantei sa se crape si sa se imprastie. Gradualmente, bucatile plantei le vom terciui. Se extrag bucatile mai mari si se acopera lamela cu ‚terciul’ obtinut. Daca sub microscop se vad viermi si larvele a nematodelor, femele cu corp in forma de para, atunci diagnosticul e clar – nematodoza.

Tratarea plantelor contaminate dintr-o colectie este imposibila. In combaterea nematodelor primul pas consta in prevenirea raspandirii acestora.
Masurile de prevenire sunt:
1. Prevenirea raspandirii nematodelor in colectia de violete din exetrior;
2. Prevenirea raspandirii nematodelor in colectia de violete din interior.

Prevenirea raspandirii nematodelor in colectia de violete din exetrior:
Nematodele pot patrunde in colectia de plante o data cu substratul de pamant, nisipul de rau, praf, mainile murdare dupa curatatul legumelor. Se pot introduce in colectie si plante contaminate de la alti amatori.
In locurile, unde candva s-au sadit capsuni, fragi, zmeura, legume (castraveti, ceapa, sfecla de zahar) nematodele patogene vor fi in exces.

Di conseguenza, niciodata nu se vor planta violetele africane in sol de pe camp, gradina sau sera. In cazurile cand alta situatie nu exista, solul se va prelucra termic. Pentru evitarea aparitiei toxicozei la plantele plantate, solul va fi prelucrat termic cel putin o luna.
Ghivecele cumparate sau cele in care au fost plantate candva plante se vor steriliza.
Colectionerul de violete africane va studia amanuntit radacinile plantelor care au intrat in colectia acestuia.
Puii, plantele mature, frunzele proaspat obtinute vor sta in carantina sau separate de celelate plante.

Prevenirea raspandirii nematodelor in colectia de violete din interior:
Larvele si ouale nematodelor se pot raspandi prin bulgarasi de pamant, praf, utilizarea repetata a ghivecelor si farfuriutelor, apa care se scurge din ghiveciul infectat in farfuriuta comuna.
Utilizarea repetata a solului nu se permite. Ghivecele si farfuriutele, care au mai fost utilizate se vor spala si steriliza.
Cea mai efectiva cale de prevenire – fiecare planta va avea dedesubt cate o farfuriuta.

Daca planta este contaminata cu nematode, se vor efectua urmatorii pasi:
plantele contaminate se arunca – toate si imediat;
toate plantele care au o farfuriuta comuna cu o planta bolnava se arunca;
toate plantele din colectie sunt puse in farfuriute adanci si individuale.

Udarea prin sistemul cu fitil, din recipiente individuale previne migratia nematodelor. Ramane doar sa se sterilizeze recipientele in care au fost sadite, puse plantele si sa se evite reutilizarea solului sau combinatia acestuia cu un nou substrat de pamant.
Ghivecele, etichetele, farfuriutele, dupa fiecare utilizare se vor steriliza.
Drenajul si pamantul in care au fost plantate flori se arunca;
Plantarea fiecarei violete se va realiza pe un singur ziar, punga. Amestecul de pamant se va lua din punga cu pamant cu un recipient curat si ata cat este necesar pentru plantarea unei violete.
In cazul transplantarii unei violete, nu se va atinge cu mainile radacinile si solul in care a fost plantata. Daca radacinile, tulpina prezinta semne de contaminare, solul, planta, ziarul se arunca si se spala mainele cu sapun. Inainte de a planta urmatoarea planta toti pasii se repeta (ziar nou, sol…).

Salvarea soiurilor unice:
Larvele nematodelor de radacina se misca cu usurinta pe tulpinile si frunzelor multor plante suculente – begonii, cactusi, Gesneriaceae.
Butasii de pe planta contaminate, cel mai probabil, vor fi contaminate si ei.
In cazurile cand a fost contaminata o planta dintr-un soi unic, din ea se vor lua butasi. Se vor lua cele mai tinere frunze, iar petiolul acestora se va taia sub frunza. Cu cat e mai scurt – cu atat e mai mica probabilitatea prezentei nematodelor. Fiecare butas se va planta in recipient individual. Butasii se vor arunca dupa aparitia primilor pui sanatosi.

 

lascia un commento

L'indirizzo email non verrà pubblicato. i campi richiesti sono contrassegnati *