Foglia piatta colpita da acari

Acaro piatto

Acarianul platI rappresentanti della specie Tenuipalpidae sono parenti stretti con acari di ragno, per i quali sono chiamati acari finti. Principala deosebire anatomica intre aceste doua specii este forma corpului. Paianjenul acarian are un corp intreg, pe cand acarianul plat are un corp impartit transversal in trei parti (partea din fata, mijloc si spate).

Se cunosc in jur de 40 de reprezentanti ai acestei specii , care dauneaza in special culturilor vitei de vie, citrusilor, palmierilor, trandafirilor, ficusilor si multor altor plante tropicale si subtropicale. Floricultorii se intalnesc cu doua specii de acarieni plati: Brevipalpus si Tenuipalpus. Acarianul Brevipalpus russilus este un daunator de temut pentru cactusi, in schimb Tenuipalpus afecteaza orhideile si ferigile. Daunatori ai orhideilor sunt si acarienii Brevipalpus oncidii si Brevipalpus obovatus.

Mai detaliat voi vorbi despre acarianul Brevipalpus obovatus, el fiind principalul daunator al violetelor africane. Acest acarian mai este cunoscut si sub denumirea de acarian rosu plat, acarian portocaliu plat, acarianul plat comun etc.
Sunt niste acarieni minusculi. Marimea acestora este de 0.3 x 0.18 mm. Corpul este oval, puternic aplatizat de culoare rosie sau rosiatica acoperit cu perisori scurti.

Masculul este mai mic ca marime decat femela. Femelele pot depune si oua nefertilizate, din care ulterior vor iesi femele. Ouale sunt de culoare purpurie si au luciu. Marimea acestora este de aproximativ 0.1mm.
Larvele de acarian rosu sunt de culoare purpurie, au 3 perechi de picioare si sunt un pic mai mari decat oul. Dopo la prima fase di sviluppo, acestea se transforma in protonimfe, care ca si adultii, au 4 perechi de picioare si se deosebesc de adulti doar ca marime. Acestea fiind un pic mai mici.

Dupa fiecare etapa de dezvoltare, acarianul plat se afla in stare de hibernare. Perioadele de hibernare ocupa 40% din perioada de dezvoltare al acarianului plat. Solitamente, hiberneaza femelele si ouale.
Aflat in stare de hibernare acarianul plat nu se alimenteaza si suporta cu brio temperaturile joase, din aceasta cauza multe preparate folosit pentru distrugerea acestuia nu isi fac efectul.
Acarianul plat populeaza predominant pe partea superioara a frunzelor violetelor africane hranindu-se cu suc celular. Este imposibil de observat cu ochiul liber.

Frunzele Violetelor africane afectate de acarianul plat au marginile indoite in jos, mai ales cand umiditatea aerului este scazuta. Urmele lasate de acarianul plat sunt cel mai bine vazute pe frunzele situate aproape de radacina. Plantele afectate isi pierd din decorativitate, se micsoreaza suprafata si intensitatea fotosintezei, nu mai infloresc, frunzele afectate se ofilesc rapid si se desprind cu usurinta de pe tulpina, planta stagneaza din crestere. Plus la toate, violetele devin sensibile la infectii si pot muri cu usurinta.
Pe streptocarpus acarianul plat se manifesta oarecum diferit. Cercetand cu atentie partea inferioara a frunzei, in celulele dintre vene se observa un luciu specific unei pete de ulei. Suprafata frunzei in aceste locuri se gofraza si capata o culoare maronie. Frunza capata treptat o nuanta galbuie si incepe sa se usuce de la margini.

acarianul plat frunza afectata
Foglia piatta colpita da acari

Acarianul plat hiberneza in anumite perioade de timp, care dureaza 3-4 zile urmate de perioade la fel de scurte in care se hranesc. Din aceasta cauza sunt necesare mai multe tratari chimice, efectuate la intervale scurte de timp una fata de alta.
Combaterea eficienta se poate face cu acaricide si insecto-acaricide: VERMITEC, FITOVERM, NEORON, DEMITAN, OMETTERE, SUNMITE, NISSORUN, SAFRAN, ENVIDOR, MILBEKNOCK, MITIGAN, TALSTAR ecc. Preparatele se vor utiliza conform recomandarilor de pe eticheta.
Trebuie de tinut cont ca acestea nu distrug ouale, larvele, protonimfele si femelele care hiberneaza.

Tratarea plantei o singura data va scadea numarul parazitilor nu si distrugerea completa a acestora. Preparatele in cauza nu-si fac efectul daca temperatura din camera este sub + 18 °C, iar solutiile preparate din acestea nu se pastreaza mai mult de o zi.
Tratarea plantei se efectueaza de 3-4 ori la intervale de 3-4 zile.
Cel mai bun preparat in distrugerea acestui parazit este APOLLO 50 SC. Este relativ inofensiv pentru sanatatea omului si distruge acarianul plat chiar si in etapa de dezvoltare embrionara.
A se evita utlizarea preparatului Actelic in apartamente. Solutia pulverizata se evapora si emana vapori otravitori care pun in pericol viata locatarilor.

 

lascia un commento

L'indirizzo email non verrà pubblicato. i campi richiesti sono contrassegnati *