csirke ibolya a kanócon keresztül

Afrikai ibolya a kanóc öntözése előtt és után

Violetele africane inainte si dupa udarea prin fitilAz alapvető szabályokat a növény kanóccal történő öntözése előtt alkalmazzák:
Ideal pentru violetele africane udate prin fitil este substratul compus din perlit, vermiculit si turba in parti egale. Sajnos, vermiculitul se gaseste greu in vanzare. Ennek eredményeként, substratul de pamant poate fi modificat. Se va folosi pamant de sub urzici, tei, mesteacan sau carpen. La o caldare cu humusul dat se adauga 1 lingura carbonat de calciu, 1 lingura superfosfat, 2-3 pahare carbune ars de gratar, 5-6 pahare nisip de rau si 4-5 pahare de sfagnum.

Toate componentele se amesteca bine si se lasa la infuzat 1-2 ore.
Principala cerinta este ca amestecul de pamant rezultat sa fie aerat, friabil si afanat, cu o aciditate cuprinsa in limitele 6.6-6.8.
Planta sadita in acest amestec se va uda cu apa calduta din abundenta. Violetele africane care iubesc umbra se vor aseaza pe rezervoare de 500 ml, cele care iubesc lumina – de 800 ml, iar ghivecele cu violetele miniaturale se aseaza pe rezervoare de 100-150 ml.

Rezervorul se va umple cu apa calduta si statuta de 2-3 ori pe luna, pentru violetele miniaturale ceva mai des. In apa cu care se uda plantele se vor adauga cateva picaturi de otet/ 1 l apa pentr a preveni salinitatea si alcalinitatea amestecului de pamant.
O data ce sunt udate prin fitil, violetele africane au nevoie de substante hranitoare in plus. Pentru stimularea cresterii si infloririi, ideala este solutia nutritiva Vitaflora.

Reguli de baza aplicate dupa perioada udarii prin fitil a plantei:
Violetele africane cresc si se dezvolta prin fitil doar o perioada determinata de timp. Se vor planta si aseza pe fitil doar plantele tinere (6-8) Hétfő, cu rozete si radacini sanatoase si bine dezvoltate.
Odata trecute la udarea prin fitil, acestea vor inflori in cel mai scurt timp.
Dupa aproape un an ( de la primavara la primavara), radacinile albe ale plantei imbraca fitilul si ajung in rezervorul cu apa. Rozeta va arata bine (depinde de conditii), in schimb tulpina poate avea un aspect mai putin estetic, din cauza pierderii de frunze.

Ebben az esetben, violeta africana se va scoate din ghiveci cu atentie, fara a atinge sau desface ‘ghemotocul” de radacini, se taie fitilul si se planteaza violeta intr-un ghiveci cu diametrul 11-12 cm, cu fitil. In jurul radacinilor se pune amestecul de pamant.

Pentru violeta in cauza va incepe a doua ‘tinerete’. Planta se adapteaza rapid in solul bogat in nutrienti si exact peste o luna va inflori din abundenta. Aceasta etapa a vietii violetei se mai numeste “de expozitie”.
Doar violetele africane care au trecut cu brio de prima etapa de dezvoltare pe fitil ajung la a doua tinerete. Plantele mai slab dezvoltate, fie ca se planteaza intr-un nou amestec de pamant, fie ca se vor inradacina din nou, iar daca planta e suspecta de vreo infectie se arunca.

Dupa cea de a doua etapa, violetele africane se vor intineri.
Nu se recomanda de a pastra in colectie violetele africane cu o varsta mai mare de 3 ani. Idővel, pot aparea diferite boli, infectii.
La fel nu se vor lua frunze pentru inmultire de la aceste exemplare, cele mai potrivite pentru inmultire sunt frunzele de la exemplarele de 2-3 ani.