Kanóc öntözőrendszer
Sistemul de udare prin fitil este un sistem ideal pentru cei care colectioneaza violete africane si detin peste 30 de exemplare in propria colectie.
Este un sistem destul de practic, ce permite economisire de timp. Puii de violeta africana se dezvolta mai rapid si infloresc mult mai devreme ( luna a treia sau a patra) decat cei udati in farfuriuta (luna a cincea sau a sasea). Substantele nutritive si apa ajung la radacinile plantei uniform, iar prin solul din ghiveci aerul circula cu usurinta mult timp.
Materialele necesare pentru sistemul de udare prin fitil:
Conditia optima si de baza pentru o dezvolatre armonioasa a sistemului radicular al plantei (evident si a plantei) consta in combinarea perfecta a trei componente: apa, aer si amestecul de pământ.
In sistemul de udare cu fitil se folosesc materiale permeabile si care retin umezeala bine. Materialele perfecte pentru acest tip de sistem si folosite in proportii egale, sunt: perlitul, vermiculitul si amestecul de turba pentru plantele de interior.
Inainte de a fi utilizate, perlitul si vermiculitul se vor uda cu apa. Amestecul trebuie sa fie umed, nu ud.
Pentru confectionarea fitilului se potriveste orice material sintetic. Prin fitil, datorita fortei capilare a plantei, se va ridica apa din ‚rezervorul’ de sub ghiveci. Important e ca acesta sa nu putrezeasca si sa absoarba cu usurinta umezeala.
Materialul ales pentru confectionarea fitilului, inainte de a fi folosit se va uda si se va lasa sa se usuce. Akkor, se pune intr-un pahar cu apa. Daca acesta s-a umezit rapid – este perfect pentru fitil, daca pluteste deasupra fara sa fi absorbit putina apa – se cauta alt material.
Materialul perfect pentru confectionarea fitilului sunt ciorapii de dama. Se vor taia fasii de lungime 20-25 cm si latime 7-8 mm. Inainte de a fi introduse in ghiveci, acestea se vor uda.
In calitate de rezervor poate fi utilizat orice recipient. Ideale sunt paharele din plastic de la smantana sau iaurt. In capacul acestora se face o gaura unde se va introduce fitilul, iar deasupra capacului se aseaza ghiveciul cu planta.
Ghiveciurile cu pui se pot aseza pe un rezervor comun, confectionat din cutii din plastic mai mari in care se pastreaza de obicei produsele de patiserie.
Cum se planteaza planta pe fitil?
Inainte de a fi transplantata planta se va uda, ca in timpul plantarii solul sa fie umed.
Se va pregati un amestec nou de pamant, amestecand foarte bine toate componenetele. Gaurile de pe fundul ghiveciului se vor acoperi cu bucatele de penoplast. In una din gauri se va introduce fitilul umezit, lasand afara un capat de lungime 8-10 cm. Lungimea capatului depinde de adancimea rezervorului ales.
Tinand cu mana partea interioara a fitilului, pe fundul ghiveciului se aseaza un strat de perlit sau din amestecul de pamant de grosime 1.5-2 cm, iar fitilul se aseaza in forma de inel pe suprafata acestui strat.
Daca in ghiveci se planteaza o planta matura, ghiveciul se va umple cu amestec de pamant pana la 2/3 din inaltimea lui, daca se va planta un pui de floare, ghiveciul se va umple cu sol.
Planta matura se va scoate din ghiveciul vechi, se va inlatura de pe radacini cat este posibil solul vechi, fara a leza radacina. Radacinile nu se vor spala, deoarece exista posibilitatea ca acestea sa putrezeasca.
Violeta africana se planteaza cu acuratete in ghiveciul pregatit, distribund radacinile pe suprafata amestecului de pamant. Tinand cu o mana planta, amestecul de pamant se toarna deasupra radacinilor, pana cand umplem ghiveciul.
Ghiveciul se aseaza pe rezervor si se trece fitilul prin gaura din capac.
Planta se uda deasupra, fara ca apa sa ajunga direct la radacini. Apa trebuie sa se scurga prin fitil in rezervor.
Planta se aseaza unde ii este locul si dupa cateva zile se va umple si rezervorul cu apa. In apa din rezervor se pot pune si substante nutritive necesare plantei mai ales in perioada de repaus dupa o inflorire abundenta.
Frecventa de umplere a rezervorului depinde de volumul acestuia, Növényméretek, umiditatea si temperatura aerului din incapere, intensitatea curentilor de aer din jurul plantei.
In conditii normale, un rezervor cu volumul de 250 ml se va umple la un interval de 7-8 zile in cazul unei plante mature, in cazul puilor ceva mai rar.
Daca la urmatoarea umplere in rezervor a mai ramas putina apa, aceasta se arunca, se spala rezervorul si se umple cu apa pregatita pentru udat.
Daca apa nu mai e in rezrvor si fitilul este uscat, planta se va uda de sus, pana cand apa se va prelinge in rezervor prin intermediul fitilului.
Daca deasupra solului se observa un sediment albicios, planta se va uda de sus, lasand apa sa se scurga in chiuveta. In acest mod solul se va spala de sarurile in exces care pot dauna plantei.
Daca punctul de crestere al plantei, in special al puilor de violeta, este hidratat din abundenta si este acoperit cu un sediment de culoare rosie-bruna, planta se va lua de pe rezervor si cateva saptamani se va uda din farfuriuta, lasand sa se usuce stratul de pamant de la suprafata intre udari. Cand planta isi va reveni si vor aparea noi frunzulite, aceasta se va uda din nou prin fitil.
Tanfolyam, udarea prin fitil nu este o solutie salvatoare pentru multi colecționari de violete africane. In casa oricui sunt conditii diferite si nu pentru toti aceasta solutie se dovedeste a fi una perfecta.
Merita sa o incercati. Pentru inceput treceti la udarea prin fitil doar cateva exemplare mai putin valoroase din colectia Dvs. Poate ca aceasta metoda de udare va fi mult mai eficienta decat cea obisnuita si veti reusi sa cresteti exemplare frumoase cu mai putine pierderi de timp si efort.