EDÉNYEK

Pot ibolya

ghiveceAmikor az afrikai ibolya ültetésére szolgáló cserepeket választjuk, figyelembe kell venni a következő szabályokat:
1. Természetes környezetben, violetele africane cresc si se dezvolta intr-o cantitate mica de humus, care se acumuleaza in crapaturile stancilor sau intre radacinile copacilor. Ennek eredményeként, ghiveciul in care vom planta violeta nu trebuie sa fie foarte spatios.
Intr-un ghiveci de dimensiuni mari, radacinile violetei africane nu vor asimila tot solul. Cu timpul aciditatea solului va creste, violeta africana va face multi pui si va inflori putin sau chiar deloc.
2. Exista o regula de aur pentru toate plantele decorative: Diametrul ghiveciului in care sadim planta trebuie sa fie de 3 ori mai mic decat diametrul rozetei sau coroanei. Aceasta regula este valabila si pentru violetele africane.
Pentru violetele africane ajunse la maturitate se recomanda utilizarea ghivecelor in functie de dimensiunile plantei:

Dimensiunea plantei
Dimensiunea rozetei, cm
Diametrul ghiveciului, cm
Mare
40-60
10-11
Szabvány
20-40
7-9
Semiminiaturala (midi)
15-20
5-5.5
Miniaturala
7-15
4-5
Microminiaturala
< 7
3-4

Nu plantati violetele africane in ghivece ‘pentru crestere’. Este mult mai bine sa se faca o noua plantare a violetei pe masura ce aceasta creste.
Saintpaulia are radacini micute situate la suprafata. Circulatia aerului la nivelul radacinilor este un factor vital pentru planta. Din aceasta cauza, ghiveciul in care se va planta nu trebuie sa fie adanc si ingust.
Pentru violetele standard si cele miniaturale, inaltimea ghiveciului trebuie sa coincida cu diametrul acestuia.

Pentru violetele de dimensiuni mari si foarte mici, ideale sunt ghivecele in forma de bol, diametrul depaseste inaltimea ghiveciului de aproximativ doua ori.
Amestecul de pamant, utilizat pentru plantarea violetelor, este afanat, aerul circula prin el cu usurinta, insa se usuca rapid, prin urmare ghiveciul trebuie sa protejeze solul de o uscare rapida. Din acest punct de vedere este inadecvat sa se utilizeze vase din ceramica neglazurate, desi, nici cele glazurate nu par a fi ideale.

Vasele din ceramica retin umezeala si sunt mai putin igienice. In porii acestora se acumuleaza saruri, la care violetele africane devin sensibile. Din aceasta cauza, foarte multi amatori de violete prefera plantarea florilor in ghivece din plastic.

O atentie deosebita se va acorda gaurilor de pe fundul ghiveciului. Acestea nu trebuie sa lipseasca, deoarece apa statuta dauneaza radacinilor violetei.