Hogyan határozzuk meg a kötött kalapok méretét
A caciulit kötése a lehető legkényelmesebb dolog. Avem nevoie de ceva experienta in domeniu si cunoasterea unor ‘secrete’. In cele ce urmeaza va voi prezenta cateva cerinte care trebuiesc luate in considerare.
Sa incepem cu ce e mai important – tiparul caciulei, care ne simplifica mult munca si ne ajuta sa evitam tricotatul “pe orbeste’.
Linia de baza in stabilirea marimii articolelor pentru acoperirea capului o reprezinta linia circumferintei craniene. Masuratoarea se ia de pe frunte, la nivelul spancenelor pana la mijlocul zonei occipitale.
Centimetrul se tine strans in jurul capului.
Se mai iau urmatoarele masuri: lungimea dintre varful capului (punctul M) si marginea din fata a bentitei caciulii (2) din spate (3) si din ambele parti (4). Ultima masuratoare se ia de la tample. La fel se masoara si distanta dintre lobul urechii pana la mijlocul liniei gatului.
Masurand distanta de la varful capului pana la marginea din fata a bentitei, trebuie sa se ia in considerare cum se va purta articolul tricotat: fruntea va fi acoperita sau din contra, descoperita. In functie de acest indiciu, masuratorile vor fi diferite.
Presupunem ca am luat urmatorile masuratori:
Linia circumferintei craniene- 56 cm;
lungimea dintre varful capului si marginea din fata a bentitei caciulii – 16 cm;
lungimea dintre varful capului si marginea din spate a bentitei caciulii – 17 cm;
lungimea dintre varful capului si marginea din parti a bentitei caciulii – 21 cm;
distanta dintre lobul urechii pana la mijlocul liniei gatului -11 cm;
Tiparul caciulii va arata in felul urmator:
Daca vom tricota caciula dupa acest tipar, incepand cu bentita, adica de jos in sus, scazand ochiurile deasupra liniei punctate, vom obtine o caciula care va fi stransa pe cap, imitandu-i forma.
Atunci cand vom realiza tiparul unei caciuli de forma sferica, cat mai comoda, care acopera fruntea 3-4 cm si de marime 56 cm, lungimea tiparului se va mari cu 8- 10 cm , dintre care 2-3 cm se vor adauga la distanta dintre lobul urechii si mijlocul gatului, iar latimea tiparului se va mari cu 3-4 cm.
Dupa ce am realizat tiparul, se alege modelul, se tricoteaza o caciula de control, dupa ea se stabileste numarul de ochiuri necesare realizarii caciulei propriu-zise si cum vor fi scazute ochiurile, in functie de forma caiulii.
Alte secrete in tricotarea unei caciuli sunt:
- Scaderea ochiurilor se face in partea de sus a caciulii, dupa un rand, incepand cu 8-10 cm de la varful capului;
- Pentru o caciula de forma sferica, ochiurile se distribuie pe 6-7 andrele si se scade cate un ochi la sfarsitul fiecarei parti de pe andrea. Pentru o caciula tuguiata, ochiurile se distribuie pe 3-4 andrele. Cu cat se executa mai putine scaderi, cu atat caciula va fi mai tuguiata.
- Caciulile sferice si tip ‘capac’ se vor tricota din lana cu fir foarte gros si andrele nr. 5-6. Acest fapt va permite sa le dam forma corect caciulilor si plus la toate modelul realizat din fir gros se priveste mult mai frumos decat cele realizate din fir subtire.
- Caciulilor tricoate din mohair li se vor coase o captuseala din panza, sau firul de mohair se va combina cu un fir din lana de aceasi culoare sau una tonala.
- Beretele se vor triocta folosind un fir de grosime medie si se vor utiliza modele mai flexibile, gen ‘bentita englezeasca’.
- Caciulitele crosetate isi pastreaza mult timp forma. Ele se croseteaza circular, de sus in jos sau incepand de la centru.
- Crosetarea multor caciuli incepe de la bentita. Este complicat sa incepem realizarea caciulii calculand numarul de ochiuri necesare avand ca baza numarul de ochiuri ale bentitei. Bentita este elastica si se intinde. De acea este recomandat sa incepem crosetarea caciulii de la varf spre centru, iar bentita se va croseta la sfarsit.
- Daca utilizam modele care constau din linii verticale si largi, trebuie sa tinem cont si de bentita caciulii. Daca aceasta se va coase e posibil ca modelul sa fie distorsionat.