Sistema de riego de mecha de ventajas y desventajas

Las ventajas y desventajas de regar por mecha

plusuri si minusuri sistem udare fitilSistema de riego por mecha – un método para regar las violetas africanas, prin care se pun in functiune capacitatile capilare ale fitilului. Apa din rezrvor se ridica prin fitil si umezeste amestecul de pamant din ghiveci. De indata ce amestecul de pamant s-a uscat, apa este din nou ‘absorbita’. Drept urmare, planta obtine cantitatea de apa necesara intr-un moment dat de timp si in conditiile date (canicula, frig, umiditatea aerului s-a marit/ micsorat etc.).

Minusurile existente:
1. Daca fitilul nu este confectionat din materialul necesar si asezat corect in ghievci, amestecul de pamant poate fi prea ud, radacinile plantei in acest caz vor putrezi.
2. Supraumezirea solului creaza un mediu propice pentru inmultirea sciaridelor.
3. Violetele africane cresc in dimensiuni, daca sunt udate prin fitil. Acest lucru se poate intampla daca puii de violete africane sunt plantati in ghivece cu diametrul de 10-12 cm. Puii de violeta africana se vor simti mai confortabil si vor inlori din abundenta, daca pentru inceput vor fi plantati in ghivece mai mici, cu diametrul de 5.5-8 cm. Dimensiunile rozetelor, in acest caz se vor dezvolta normal.
4. Daca rezervorul cu violete este amplasat pe pervaz in sezonul rece, apa din rezervor se raceste rapid. Indiferent de modalitatea de udare, este recomandat sa fie incalzit pervazul, sau violetele africane sa fie mutate intr-un loc mai cald in perioda rece.

Daca sistemul de udare prin fitil este aplicat corect, plusurile sunt:
1. Violetele africane cresc si se dezvolta in conditii propice, fara a fi stresate de supraumezirea sau uscarea solului din ghiveci.
2. Concetratia optima a solutiilor nutritive din rezervor permite plantei sa se alimenteze corect.
3. Umiditatea solului din ghiveci nu se verifica in fiecare zi.
4. Iarna, datorita umeditatii scazute a aerului, stratul de sol de deasupra se usuca, iar in interiorul ghiveciului se pastreaza umezeala, apa fiind absorbita prin fitil atat cat este necesar.
5. Violetele africane pot fi lasate fara supraveghere un timp indelungat (cateva saptamani), de ex. In timpul concediului, nu vom fi stresati ca violetele nu sunt udate la timp.
6. Colectia de violete poate cuprinde un numar mare de exemplare fara a uda fiecare ghiveci in parte.
7. In cazul inmultirii violetelor africane prin frunze, se va tine sub control evaporarea apei din recipient ( un lucru util in cazul unei colectii mari).
8. Violetele africane vor inflori luxuriant si mult mai rapid;
9. Daca umiditatea aerului din jurul violetelor africane este ridicata, acestea dezvolta armonios. Din rezervorul cu apa, se evapora in continuu apa, iar umiditatea aerului din jurul plantei se mentine in limitele admisibile.
10. Udarea prin fitil este ideala pentru violetele miniaturale care sunt plantate in ghivece de dimensiuni mici. Acestea se pot usca intr-o singura zi, in cazul udarii obisnuite.
11. Avand in vedere ca substantele nutritive vor ajunge la planta din apa nu din sol, ghiveciul in care e plantata violeta trebuie sa fie de dimensiuni mici (1/3 din diametrul rozetei plantei). In acest caz se fac economii in ce priveste cantitatea de sol necesara plantarii violetelor si din costul ghivecelor ( cu cat au diametrul mai mare, cu atat sunt mai scumpe).
12. Un diametru mic al ghiveciului permite plantei sa se dezvolte normal. Toti nutrientii ajuta planta mai mult sa infloreasca, decat sa creasca in dimensiuni.
13. Aplicand corect aceasta metoda, violetele africane vor fi mai sanatoase, se vor dezvolta si creste mai bine, vor inflori abundent. Planta obtine microelementele necesare din solutiile nutritive din rezervor si regularizeaza umiditatea solului.