plantarea violetelor africane

Perioada optima de plantare a violetelor africane

plantarea violetelor africaneFiecare amator de violete africane, din proprie experienta, isi stabileste o perioada de plantare a violetelor africane. In functie de dimensiunile plantei, metoda de udare, conditiile in care violetele cresc si se dezvolta se recomanda plantarea violetelor africane intr-un interval de la 6 luni – 1 an.

Saintpaulia este una din plantele decorative care nu necesita o perioada de repaus vegetativ si poate inflori fara probleme pe parcursul intregului an, daca ar creste si s-ar dezvolta in conditii ideale. Totusi, iarna si vara, cresterea si inflorirea violetelor africane stopeaza, iar toamna si primavara planta incepe activ sa creasca si sa dea boboci de floare si logic in aceste doua anotimpuri violetele africane se vor planta intr-un sol mai proaspat.

Lunile septembrie si martie sunt cele mai indicate.
Toamna, violetele africane isi revin dupa perioada caniculara din timpul verii. Frunzele mai tinere prind forta, nu au tendinta de a-si indoi marginile spre interior, ba dimpotriva au o pozitie oblica – formeaza un unghi de 450 cu suprafata solului. Coloritul frunzelor este mai viu, mai proaspat, iar perisorii de pe suprafata frunzei respira cu usurinta, inspirand aerul umed si racoros din incapere.

Toamna, la fel ca si primavara, violetele africane de pe pervaz au suficienta lumina solara: nu atat de puternica ca in timpul verii si nici atat de slaba ca in timpul iernii. In aceste doua anotimpuri, violetele dau boboci si infloresc din plin.

In timpul verii, din cauza caniculei, procesele oxidative care au loc in sol se accelereaza, aciditatea solului creste, plantele sunt udate mai des, ca urmare solul din ghiveci este mai expus sarurilor din apa. Humusul din componenta solului poate putrezi si el.

Nu se va tine cont de perioada de plantare in urmatoarele cazuri:

1. Violetele africane udate prin fitil se vor planta mai des, din cauza salinitatii solului.
2. Se recomanda o plantare de urgenta in cazul aparitiei unor leziuni la nivelul radacinilor, fertilizarea execesiva a solului, pierderea excesiva de frunze.
3. Puii de violete africane si plantele mai tinere se vor planta pe masura ce acestea cresc.Se vor utiliza recipiente sau ghivece putin mai mari decat cele precedente. Diametrul recipentului nou trebuie sa fie cu 1-2 cm mai mare decat cel vechi.
4. Daca violeta africana a atins dimensiunile unei plante mature (de la 60-80 pana 4-5 cm diametrul rozetei, in functie de sortiment), dimensiunile ghivecelor in care se vor planta violetele mature raman neschimbate. Saintpaulia se va planta in continuare in ghivece de aceleasi dimensiuni cu precedentele.

Plantarea violetelor africane este necesara, deoarece solul in care acestea sunt plantate este sarac in substante nutritive. In timp, solul devine mai dens si acumuleaza saruri, iar violetele africane, dupa cum bine stim, sunt sensibile la salinitatea solului si la calitatea solului in general. In plus, pe masura se frunzele de jos mor, partea de jos a tulpinii se goleste, dand un aspect inestetic plantei.