Insecte ce dauneaza violetei africane: Trips-ul (Thripidae).
Tripsul este unul dintre cei mai raspanditi daunatori ai plantelor decorative si culturilor agricole. Probabil, nu exista nici o planta in lume care sa nu fi fost atacata de aceste insecte.
In conditii de sera este imposibila distrugerea in totalitate a tripsilor. Numarul acestora e bine de tinut sub control in asa fel incat insectele in cauza sa dauneze cat mai putin posibil aspectul decorativ si calitatea plantelor, fructelor sau legumelor.
Cei care intentioneaza sa colectioneze Saintpaulia, trebuie sa fie pregatiti sa faca cunostinta si cu reprezentantii acestei specii. In conditii de apartament, se poate scapa in totalitate de aceste mici creaturi.
Trebuie insa de stiut cu cine avem de a face.
Tripsii sunt niste insecte foarte mici, lungimea insectelor adulte este de 2-2.5 mm, iar grosimea corpului nu este mai mare decat 1 mm. Este “echipat” cu doua perechi de aripi. In stare de repaus, aripile sunt indoite sub forma unei dungi inguste si luminoase pe spatele insectei si sunt invizibile.
Insectele mature sunt de culoare mai inchisa – neagra sau maro. Larvele multor specii de tripsi sunt mai deschise la culoare – galbene sau vierzui, acest fapt le permite sa fie cu greu distinse pe suprafata frunzei si a plantei. Larvele se deosebesc de adulti dupa marimea corpului, care e cu mult mai mica si le lipsesc si aripile.
Depistarea tripsului este destul de dificila. Aceste insecte duc un mod de viata mai izolat, ascuzandu-se in staminele, bobocii de floare sau chiar in punctele axilare ale frunzelor.
Graficul de combaterea tripsului trebuie conceput in functie de etapele de dezvoltare ale insectei. Insecta are 6 stadii de dezvoltare :
• Oul. Femela depune ouale in tesuturile frunzelor si a florilor. Prelucrarea chimica a plantei in perioada depunerilor oualor distruge tot ce misca si se hraneste, mai putin ouale;
• larva de stadiul I, II si adult prezenti pe frunze, ramuri, flori si fructe in dezvoltare ;
• pupa de stadiul I si II in sol. In stadiul II de dezvolatre tripsul este ferit de efectul chimicalelor. Larva inceteaza sa se mai hraneasca si se ingroapa in sol la radacinile plantei, produsele chimice nemaiavand nici un efect asupra larvei.
Tripsii sunt rezistenti pesticidelor, mai ales insectele de pe suprafata plantei. Ei cresc si se inmultesc rapid, iar pentru combaterea acestora de obicei se purcede la marirea concentratiei de insecticide, de 2-3 ori mai mare decat doza recomandata.
Primul semn care indica prezenta tripsilor pe suprafata plantei este polenul lipicios care cade de pe stamine pe petalele florilor. Trebuie de tinut cont si faptul ca polenul poate fi prezent pe petalele florilor in timpul caniculei, a schimbarii locului plantei, scuturarii florilor sau contaminarea plantei cu anumite specii de acarieni.
Pentru a verifica daca planta este afectata de tripsi, se vor rupe cateva flori si se vor scutura de cateva ori sau lovi cu degetul deasupra unei foi de hartie neagra. Se pot deschide si cateva antere.
Pagubele si gradul de lezare a Saintpauliei depinde foarte mult de specia tripsului.
Tripsul de sera (Californian), de tutun si a plantelor decorative se hranesc nu numai in zona florilor, dar si pe suprafata frunzelor, provocand pagube asemanatoare cu cele produse de acarianul plat, fiind insa mult mai severe si lasand pe suprafata frunzei o multime de celule supte dispuse in dungi. Cu timpul, tripsii afecteaza din plin aspectul decorative al violetei. Florile devin semiofilite, deformate si patate cu puncte mici de culoare alba si neagra (alba- musculite, negre- fecale). Frunzele au un aspect inestetic, de parka ar fi fost intepate cu o multime de ace. Polenul din abundenta este presarat pe petalele inferioare ale florilor.
Exista si specii de tripsi mai putin agresive, care dau viata doar unei singure generatii pe an. De obicei, acestia patrund in apartamente prin ferestrele deschise, gurile de aerisire, buchetele de flori. Se comporta “pasnic”, “produc” pollen in cantitati mici si diminueaza nesemnificativ perioada de inflorire. O data cu inceputul toamnei se poate observa chiar si un auto-tratament al plantei. Tripsul parca ar fi intrat in pamant. Insa situatia nu e pe departe a fi reala. Unele specii de tripsi isi gasesc un locusor placut pentru hibernare.
Cele mai agresive specii de tripsi pentru violetele africane sunt tripsul Californian, tripsul de sera, tripsul de tutun. Astia nu parasesc planta in nici un caz. Plantele sunt lezate intr-un mod agresiv, florile devin inestetice. Sunt purtatori de infectii virale, greu suportate de planta.
Unica cale de a scapa de tripsi este de a efectua o serie de tratamente cu insecticide sistemice (ACTARA, CONFIDOR, DIAZOL, DIMETOX, FASTAC, LIDER700 WG, MALATOX, MOSPILAN, etc.). Destul de eficienta se dovedeste a fi o concentartie marita de 2-3 ori a insecticidului plus o cantitate mica de zoosampon (impotriva puricilor). In momentul prelucrarii chimice se vor inlatura bobocii de floare. Se recomanda 2-3 prelucrari la un interval de 10 zile.