Inmultirea violetelor africane himere prin pedunculi florali
Uneori soarta aduce in dar iubitorilor de violete africane un cadou “regal”- un colorit himeric al florilor de violeta. Daca violeta africana a suferit mutatii genetice si toate florile acesteia au un colorit himeric, atunci ati inregistrat un mare succes.
Aceasta himera se va verifica in timp in ce priveste stabilitatea coloritului, prin taierea varfului plantei si obtinerea de noi pui dintre frunzele plantei. Puii obtinuti se vor selecta si ei, pastrand doar puii de violeta africana cu semne clare si bine definite ale plantei mame.
Daca mutatia genetica a afectat un singur peduncul floral si am obtinut o singura floare cu colorit himera, atunci si aceasta mutatie genetica se poate testa in timp. Si daca aveti si putin noroc, rezultatul va fi o violeta africana cu flori himera.
Acest lucru se realizeaza prin inmultirea prin pedunculul floral care a suferit mutatii genetice. Daca pe pedunculul floral se gasesc si frunzulite mici, atunci inmultirea violetei himera nu prezinta o dificultate (de exemplu, soiul Neptune’s Jewels, Lyon’s Crown Jewel etc.)
E nevoie doar de putina indemanare si de cunostinte privind aceasta metoda de inmultire. Lucrurile se complica atunci cand frunzulitile de pe pedunculii florali sunt mici si rudimentare si mai ales daca avem de a face si cu un soi pestrit. Un asemenea “butas”are un continut redus de clorofila necesar pentru fotosinteza. Tesuturile peduncului floral sunt mult mai gingase decat cele ale unei frunze butas. Un astfel de peduncul este foarte usor de pierdut.
Prin urmare, este mult mai indicat sa se incerce cresterea puilor direct pe pedunculul floral, dupa care se vor taia si planta in pamant. In acest caz vom apela la pasta hormonala cu citochinine.
Asadar:
Pasul 1: Se alege un peduncul floral cu flori himera si frunzulite pe el. Pe varful unui ac se ia o cantitate mica de pasta cu citochinina. Cantitatea de pasta cu hormoni trebuie sa fie foarte mica, excesul de pasta duce la cresterea unor pui diformi.
2. In punctul din care incep sa creasca frunzulitele, se realizeaza o zgaraietura fina cu varful acului. Zgaraietura se va prelucra cu cantitatea de pasta cu hormoni de pe varful acului. In poza alaturata se prezinta un peduncul floral cu floare care a suferit mutatii genetice. Poza a fost realizata dupa 2 saptamani de la tratarea cu pasta hormonala, iar intre axile se observa deja un pui micut de violeta.
3. Dupa doua-trei saptamani in axile vor aparea mugurii, care au de la inceput forma unui bob de mazare minuscul, dupa care se vor putea distinge si frunzulitele acestora. Puii se lasa sa creasca. Pe un peduncul floral pot creste in medie 2-5 pui.
4. Cand dimensiunile puilor ating 2-4 cm, acestea se inlatura de pe pedunculul floral si se inradacineaza (cu pastila Jiffy -7, sphagnum sau intr-un amestec de pamant special conceput pentru violetele africane).
5. Puii de violeta africana himera se cresc si se ingrijesc exact ca toti ceilalti pui, iar la inflorire se verifica daca acestia au mostenit coloritul himeric al plantei mama.
Metoda in cauza este destul de anevoioasa si necesita o perioada lunga de timp (de la tratament cu pasta pana la inflorire trece mai mult de 1 an). Acest lucru se datoreaza cantitatii mari de citochinina din pasta cu hormoni care inhiba cresterea radacinilor puilor. Concentratia de hormoni vegetali din tesuturile plantei este cu mult mai mica decat cea din continutul pastei.
Insa aceasta metoda e buna si se justifica in cazul in care violeta africana sufera o mutatie genetica interesanta care se doreste a fi pastrata si testata in timp. Se recomanda aplicarea acestei metode in cazul in care avem un singur exemplar sau unul mai valoros si nu dorim sa taiem “varful” violetei sau violeta africana cu mutatii genetice e mult prea tanara.