Conditii de intretinere a violetelor africane. Lumina solara
Violetele africane, in habitatul lor natural, cresc si se dezvolta in padurile tropicale, sub frunzis.
Care sunt locurile luminoase preferate de planta?
In primul rand, la latitudinea in care se afla muntii Usambara, practic nu exista nici o diferenta sezoniera in ce priveste durata zilei – pe tot parcursul anului lumina e prezenta in decursul unei zile 12-13 ore.
Pentru amatorii de violete de Parma din zona temperata, acest fapt sugereaza ca in zilele de toamna si iarna, violetele africane vor fi iluminate, marind artificial durata zilei pana la 12 ore, iar in timpul verii durata noptii.
In al doilea rand, violetele africane cresc sub copaci si fac parte din categoria plantelor care tolereaza umbra. Iluminarea optima pentru aceste plante este de 1000-1200 lux. In realitate, nivelul de iluminare difera de la un soi de violeta africana la altul.
Exista o regula generala in ce priveste iluminarea: Violetele cu frunze inchise la culoare au nevoie de mai multa lumina solara, cele cu frunze deschise, mai gingase, ondulate, pufoase si cu frunze mari prefera locurile mai umbrite.
Locul in care asezam plantele de obicei este pervazul, un loc unde conditiile de iluminare difera in functie de anotimp,vremea de afara, pozitionarea ferestrei. Se recomanda pervazurile situate spre partea de est sau de vest, iar lumina solara trebuie sa cada uniform pe suprafata plantei.
Ilumnarea pe pervazul ferestrei este in medie de 1200 lux (40% lumina de afara), insa aceasta valoare variaza, de la 5000 lux in zilele cu soare din timpul verii pana la 250 lux in zilele posomorate din timpul iernii. Pentru a le oferi violetelor conditii optime de dezvoltare, vara plantele se vor umbri, iar iarna plantele se vor ilumina suplimentar.
La fel, Violetele africane crescute pe pervaz, se vor roti constant pentru a evita asimetria rozetei. Violetele cultivate pe rafturi special concepute cu iluminare de sus nu se confrunta cu asemenea problema.
Dupa aspectul Saintpauliei se poate determina daca plantei ii convin conditiile de iluminare din incapere:
Exces de lumina: Frunzele se ingroasa, se ingalbenesc, devenind chiar maro, tulpinile frunzelor sunt scurte, rozeta se lipeste de ghiveci, primul rand de frunze parca ar imbratisa ghiveciul. Centrul rozetei se ingroasa, florile sunt inghesuite intre frunze si nu pot iesi de sub acestea. Florile sunt mici, pipernicite, mai palid colorate, se ofilesc mai repede. Dau impresia ca se ascund sub frunze de lumina puternica a soarelui.
In acest caz, plantele au nevoie de umbra. Se poate utiliza tifon, muselina, stofa. Unii florari vopsesc partea de jos a ferestrei cu var. Daca pentru umbrire se foloseste hartie, staniol, aceste materiale se vor lipi pe partea opusa a geamului, deoarece aerul din apropierea lor, in perioada caniculara, se incalzeste puternic si provoaca arsuri la nivelul frunzelor.
Deficit de lumina: Frunzele se ridica in sus, sunt pale, subtiri si gingase. Tulpinile frunzelor se alungesc. Inflorirea plantei stopeaza. In aceasta situatie planta are nevoie de iluminare suplimentara.
Schimbarile suferite de planta din cauza iluminarii gresite sunt ireversibile: chiar daca planta va fi mutata intr-un alt loc unde conditiile de iluminare sunt favorabile plantei, un colorit normal si o forma corecta o vor avea doar frunzele nou – aparute.
Bineinteles, violetele africane cresc, infloresc si se inmultesc pe pervazuri fara iluminare artificiala pe tot parcursul anului. Daca insa avem de a face cu o colectie destul de maricica, pervazurile ferestrelor devin neincapatoare si atunci iluminarea artificiala dvine o solutie.