acarianul parasitiformes

Acarianul Parasitiformes

Acarianul parasitiformesEste un acarian nou despre care nu se cunosc prea multe informatii.
Comportamentul acestui acarian, forma oualor, felul si locul in care acestea sunt depuse sugereaza faptul ca avem de a face cu un acarian parazitar partial erbivor. Cel mai probabil este un reprezentant din familia acarienilor Ascoidea.

Unde trebuie cautati?
Prezenta acestora este semnalata de obicei de petele mici de culoare alba de pe petalele florilor, de crustele goale si uscate ale acarienilor care au naparlit, gasite cu usurinta in adanciturile de pe marginea ondulata ale florilor.
Acarianul Parasitiformes isi depune ouale in butoanele intredeschise ale florilor pe varful vilozitatilor de la baza pistilului. De fapt, acesta este si locul preferat unde acesta paraziteaza.
Intr-un mugure contaminat vietuiesc de obicei 5-7 acarieni impreuna cu ouale depuse de acestia, care pot ajunge si la ordinul zecilor.
Ouale acarianului parasitiformes | Senpolia
Acarianul Parasitiformes mai paraziteaza si in punctul de crestere al puilor de floare, formati intre frunzele de baza si tulpina. Nu stau mult aici si nici nu aduc mari pagube plantei, probabil din cauza umeditatii aerului. Ca si ceilalti acarieni, acesta nu suporta aerul uscat.
Desi sunt mici, cu o lungime de 0.2 mm se misca destul de rapid. Prima pereche de picoare din fata nu este implicata in mersul de zi cu zi. Acarianul o flutura prin aer, pipaind suprafata plantei.
Coloritul si forma corpului sunt asemanatoare cu cele ale acarianului transparent de sera, acarianul Parasitiformes fiind un pic mai inchis la culoare. De la varful abdomenului pe partea de sus se observa o dunga lucioasa care ajunge pana la mijlocul abdomenului. Suprafata abdomenului este neteda si lucioasa.
Spre deosebire de ceilalti acarieni, membrele locomotoare sunt bine dezvoltate si proportionale (in comparatie cu cele ale acarianului transparent). Ouale sunt lucioase, transparente si sunt depozitate exclusiv pe partea superioara a vilozitatilor.

Acarianul Parasitiformes in actiune

Daca am depistat o floare contaminata, este de dorit de cercetat si mugurii intredeschisi din vecinatate.
Metodele de combatere ale acestui acarian sunt asemanatoare cu cele utilizate si in cazul celorlalti acarieni. Se recomanda ca mugurii sa fie inlaturati de pe planta contaminata. Dupa ce planta a fost tratata, pe suprafata frunzelor si pe punctele de crestere ale plantei se va pulveriza o solutie din apa si sampon zoo pentru a pastra mai mult timp solutia de acaricid cu care planta a fost tratata. In conditii de sera se va utiliza Actelic-ul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *